Jaka jest najlepsza metoda cięcia stali?

Stal to materiał o niesamowicie szerokim zastosowaniu. Wykorzystujemy ją w budownictwie i przemyśle, tworząc rozmaite półprodukty i gotowe elementy w procesach różnych wieloetapowych obróbek. Z niektórych z nich poprzez dalsze przetwarzanie produkujemy narzędzia i części do nich, w tym komponenty do urządzeń, które służą do… dalszej obróbki stali. Z czego to wynika? Z mnogości gatunków stali, którą potrafimy wytwarzać. Czy można zatem określić najlepszą metodę cięcia stali?

Cięcie stali różnych gatunków na piłach taśmowych

Obróbka stali to temat na stworzenie obszernych publikacji, przy czym już o samych metodach cięcia można napisać książkę z kilkoma rozdziałami. Można określić najlepszą metodę cięcia stali, ale pod warunkiem, że wskażemy najpierw, z jakim etapem obróbki mamy do czynienia i do czego efekt tych prac będzie dalej wykorzystany. Najczęściej wykorzystujemy cięcie mechaniczne przy wykorzystaniu pił taśmowych w związku z tym, o czym napisaliśmy we wstępie. Wykorzystywane przez nas piły pozwalają na precyzyjne cięcie płaskowników i wałków z dokładnością do +2 mm. Tniemy na wymiar elementy ze stali różnych gatunków, o różnym przeznaczeniu, do dalszej obróbki, od większych części po niewielkie kosteczki i formatki.

Inne metody cięcia stali o różnym przeznaczeniu

Ze swojej strony oferujemy stal o różnym przeznaczeniu, w tym stal narzędziową do pracy na gorąco, stale do pracy na zimno oraz stal na formy do tworzyw sztucznych. Wśród oferowanych przez nas gatunków jest na przykład stal wykorzystywana do produkcji wykrojników, która jest przystosowana do pracy w bardzo wysokich temperaturach. Technik oraz urządzeń do cięcia stali jest wiele – od skrawania piłą taśmową, przez cięcie termiczne, plastyczne, wodne, po cięcie elektroerozyjne. Skrawanie jest na liście technik cięcia stali na samym początku nie bez powodu. To najczęściej pierwszy krok do przygotowania materiału, jak stal szybkotnąca, do dalszej obróbki, tworzenia wspomnianych wykrojników, czy np. noży przemysłowych i wszelkich innych narzędzi skrawających.